PME, het Pensioenfonds van de Metalektro

Blog

Persoonlijke blogs van uw PME bestuur

Op deze pagina staan persoonlijke blogs van onze bestuurders. Regelmatig treft u hier een nieuw blog aan.

Iedereen kan reageren op de blogs. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen.

Gepubliceerd op 21 juni 2017

Invloed uitoefenen of beleggingen verkopen?

Het is u misschien opgevallen dat er discussie gaande is over het energiebedrijf Engie, dat onder andere stroom opwekt met nucleaire technologie. PME belegt in Engie en kreeg daarover kritische vragen van de media.

Over de wijze van beleggen maken we binnen het bestuur goede en duidelijke afspraken. Daarvoor hebben we de ideeën en standpunten van onze deelnemers en gepensioneerden nodig. Zo vinden onze deelnemers en gepensioneerden het belangrijk dat we beleggen in de eigen sector en in Nederland. PME deelt die mening. Dat komt tot uiting in onze investeringen. Een splinternieuw voorbeeld daarvan is de belegging in het investeringsfonds Innovation Industries, een investeringsfonds dat veelbelovende start-ups toegang geeft tot financiering.

Uitsluiting en richtlijnen
Over uitsluiting van kernenergie zijn onze deelnemers verdeeld. Toch zijn er richtlijnen waar we ons als fonds aan houden. Bedrijven die kernwapens produceren worden uitgesloten als ze leveren aan een land dat volgens het Non Proliferatie Verdrag geen kernwapens mag bezitten. Bedrijven die conventionele wapens verkopen aan landen die door de VN of EU gesanctioneerd zijn (wapenembargo’s) en waarbij het risico op inzet van die wapens tegen burgers hoog is, worden ook uitgesloten.

Stabiele energievoorziening belangrijk
Het energiebedrijf Engie behoort niet tot die categorie en kernenergie is slechts een onderdeel van de energiemix van Engie. Het bedrijf is in Europa ook een voorloper op het gebied van hernieuwbare energie. Zonder bedrijven als Engie komt de stabiliteit van de energievoorziening in gevaar. Desalniettemin betreurt PME het wanneer het beleid van een onderneming leidt tot angst en bezorgdheid onder Nederlanders. Daarom zijn we al sinds 2016 vanuit onze rol als aandeelhouder in dialoog met Engie. Deze dialoog focust zich op het toetsen van de mate waarin Engie de energietransitie (op een stabiele wijze overgaan van fossiele naar hernieuwbare energie) kan vormgeven.  

Veiligheid
Tot nu toe is met Engie nog niet gesproken over de veiligheid van de kerncentrales. Maar PME neemt de veiligheidssituatie van de centrales mee in de dialoog met Engie. We benadrukken bij Engie dat een goede dialoog met alle stakeholders en opereren in lijn met de wet- en regelgeving een vereiste is. Daarnaast zal PME aan Engie vragen om zoveel mogelijk transparantie te bieden over de voortgang van het proces. En die voortgang houden we in de gaten.

Dialoog
Een van de pijlers van ons verantwoord beleggingsbeleid is dat we in gesprek gaan en blijven met de bedrijven waarin we beleggen. Op die manier kunnen we onze invloed aanwenden om veranderingen ten goede te bewerkstelligen. Een betere wereld krijg je niet vanzelf. Bereiken we hiermee niet het gewenste resultaat? Dan kunnen we altijd nog onze beleggingen verkopen.


Marcel Andringa

Marcel Andringa (1970) is sinds 1 september 2014 uitvoerend bestuurder Vermogensbeheer bij PME en maakt deel uit van het dagelijks bestuur van PME.

Hiervoor werkte hij Fortis Mees Pierson en bij SPF Beheer. Bij  SPF Beheer was hij sinds 2008 Directeur Vermogensbeheer. 

Reacties

Jan Cieremans schreef op maandag 14 augustus 2017 om 14:39 uur.

Deze koers van PME is volkomen verantwoord en prijzenswaardig.
Had de oermens zich in angst en vrees afgewend van het verkennen en toepassen van vuur dan waren onze vroege voorouders opgegeten door beren en wolven, of anders wel omgekomen van honger en dorst. Zeker, de gevolgen van natuurverschijnselen bliksem, bosbrand, vulkanen zijn angstaanjagend, vooral als je dat niet kunt begrijpen en beheersen. De mens als intelligent en nieuwsgierig schepsel, heeft echter geleerd met die gevolgen om te gaan en er nuttig gebruik van te maken. Zoals vuur, is ook kernenergie een beheersbaar natuurverschijnsel waarvan de toepassing op verantwoorde wijze behoort te worden ontwikkeld. Dat is de enige optie, afwijzen en verbieden is dom en kortzichtig.
Op deze reactie reageren


 
Gerda Smits, manager communicatie PME schreef op maandag 14 augustus 2017 om 15:57 uur.

Geachte heer Cieremans,

Dank voor uw bericht en uw steun voor ons beleid. Door in gesprek te blijven kunnen we onze invloed aanwenden. Dat vinden we beter dan aandelen verkopen en niets meer te zeggen hebben


Op deze reactie reageren


 

Laat een reactie achter

Naam *
E-mail *(wordt niet getoond)
Bericht *
Anti Spam *
Velden met een * zijn verplicht.
 

Aanmelden PME nieuwsbrief voor werknemers en gepensioneerden

Wilt u op de hoogte worden gehouden van belangrijke pensioeninformatie?
Meld u hier aan voor onze digitale nieuwsbrief.

E-mailadres *
Voorletter(s) *
Tussenvoegsel
Achternaam *
Geslacht
 Man     Vrouw
Bent u deelnemer of ontvangt u een pensioen van ons? *
 Ik ben gepensioneerd     Ik bouw pensioen op
  Ik heb de disclaimer gelezen en ga akkoord met de inhoud daarvan. *
Velden met een * zijn verplicht.

Inschrijven PME nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte worden gehouden van belangrijke pensioeninformatie?
Meld u hier aan voor onze digitale nieuwsbrief.

E-mailadres *
Voorletter(s) *
Tussenvoegsel
Achternaam *
Bedrijfsnaam *
Functie *
Werkgevernummer *
Geslacht *
 Man     Vrouw
Velden met een * zijn verplicht.