PME, het Pensioenfonds van de Metalektro

Blog

Persoonlijke blogs van uw PME bestuur

Op deze pagina staan persoonlijke blogs van onze bestuurders. Regelmatig treft u hier een nieuw blog aan.

Iedereen kan reageren op de blogs. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen.

Gepubliceerd op 11 september 2017

Aan de bestuurstafel

Sinds juli 2016 ben ik trainee bestuurder bij PME. Ik draai actief mee met het bestuur van PME maar heb geen stemrecht. Jarenlang werkte ik in de financiële dienstverlening, voornamelijk op het gebied van vermogensbeheer. Pensioenfondsbesturen in binnen en buitenland behoorden tot mijn klanten. Ik was nieuwsgierig hoe het zou zijn om aan de andere kant van de bestuurstafel te zitten. Hoe dat is, weet ik nu.

Heel erg blij ben ik met de vele kennis en ervaring die ik nu opdoe om mijn ambitie te kunnen waarmaken om straks officieel als bestuurder aan tafel van een pensioenfonds te kunnen zitten en een actieve bijdrage te kunnen leveren aan een betrouwbaar, transparant en efficiënt pensioenfonds. Ik neem niet alleen deel aan het algemeen bestuur, maar doe ook mee aan een aantal commissies. Die commissies zorgen op hun deskundigheidsgebied voor de voorbereiding van de onderwerpen voor de bestuursvergaderingen en geven advies aan het bestuur als geheel. Zo neem ik onder andere deel aan de commissie audit, risk en compliance (ARC). Een belangrijke commissie die overigens wettelijk verplicht is. In dit blog vertel ik u graag wat deze commissie op hoofdlijnen doet en mijn rol daarin.

Steeds nieuwe uitdagingen en risico’s
De ARC-commissie vind ik een heel interessante commissie omdat zij naar alle aandachtsgebieden binnen het fonds kijkt. Het gaat daarbij over het functioneren van het pensioenfonds. Zijn alle processen gelopen zoals had gemoeten? Wordt alle wet- en regelgeving goed nageleefd? Zijn alle risico’s in beeld? Een goede risico-inventarisatie is het halve werk. De commissie is wat dat betreft nooit klaar. De wereld en specifiek de pensioenwereld is volop in beweging. Er komen steeds nieuwe uitdagingen en risico’s op pensioenfondsen af. Denk bijvoorbeeld aan de beveiliging van informatie en informatiesystemen, de cybersecurity.

Kennis en ervaringen van andere pensioenfondsen
Om goed werk te kunnen leveren, bestaat de ARC-commissie naast de twee leden uit het niet-uitvoerende bestuur ook uit twee externe deskundigen. De toegevoegde waarde van de externe deskundigen is dat zij hun specialistische kennis en ervaringen van andere pensioenfondsen meenemen. De commissie komt ongeveer zes keer per jaar bijeen.  De drie uitvoerende bestuurders en de risicomanagers in dienst bij PME wonen ook (een deel van) de vergadering om toelichtingen te geven en vragen te beantwoorden.

Persoonlijke drive
Vanuit mijn vorige arbeidsleven ben ik gewend kritische vragen te stellen over bijvoorbeeld de jaarverslaggeving. Die kritische vragen stel ik nu ook. Als relatieve nieuweling in de pensioen(bestuurs)wereld kijk ik met een frisse blik en stel andere vragen dan de anderen vanuit mijn professionele achtergrond en persoonlijke drive om een praktische bijdrage te leveren aan een betrouwbaar, transparant en efficiënt pensioenfonds voor nu en in de toekomst.

Janine Breij, Trainee bestuurder


Janine Breij

Trainee bestuurder

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit blogitem.

Laat een reactie achter

Naam *
E-mail *(wordt niet getoond)
Bericht *
Anti Spam *
Velden met een * zijn verplicht.
 

Aanmelden PME nieuwsbrief voor werknemers en gepensioneerden

Wilt u op de hoogte worden gehouden van belangrijke pensioeninformatie?
Meld u hier aan voor onze digitale nieuwsbrief.

E-mailadres *
Voorletter(s) *
Tussenvoegsel
Achternaam *
Geslacht
 Man     Vrouw
Bent u deelnemer of ontvangt u een pensioen van ons? *
 Ik ben gepensioneerd     Ik bouw pensioen op
  Ik heb de disclaimer gelezen en ga akkoord met de inhoud daarvan. *
Velden met een * zijn verplicht.

Inschrijven PME nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte worden gehouden van belangrijke pensioeninformatie?
Meld u hier aan voor onze digitale nieuwsbrief.

E-mailadres *
Voorletter(s) *
Tussenvoegsel
Achternaam *
Bedrijfsnaam *
Functie *
Werkgevernummer *
Geslacht *
 Man     Vrouw
Velden met een * zijn verplicht.